Markkinatilanne on todella surkea. Piensijoittajan kannalta tilannetta ei helpota yhtään se, että sijoitusmarkkinat ovat täynnä sekalaista ja keskenään ristiriitaista tietoa, pika-analyyseja ja näkökulmiinsa lukkiutuvia guruja. Näitä sitten seurataan ja niihin reagoidaan. Parempi olla varovainen. Tästä oivallinen esimerkki on se miten yhden nousukauden gurut kellistyvät kun jokin ”sijoitusjuttu” ei enää toimikaan. Tällaisena voidaan pitää arvosijoittamisen huumaa, joka tällä nousukaudella on villinnyt väen. Ostamalla halpoja ja syystäkin huonoja yhtiöitä salkkuunsa on voinut saada todella rajun laskun ja menettää pääomiaan viimeisen puolen vuoden aikana. Ennustettujen osinkojen suuruus ei ole tässä toiminut pelastavana tekijänä.
Viisaampaa kuin uskoa yksittäisiä lehtijuttuja tai seurata ja peesata kenenkään liiallista itsevarmuutta huokuvia otteita sijoitusmarkkinoilla, on pitää kiinni omasta strategiastaan, jonka täytyy pitää sisällään myös toimintamalli tilanteeseen, jossa markkinat pettävät alta ja osakkeet laskevat.
TeliaSonera on minulle lyhyemmän tähtäimen sijoitus, kutsun sitä sijoitusprojektiksi. Jo vuosia sitten luin sellaisia amerikkalaisia sijoituskirjoja kuin O`Neilin ”How to Make Money in Stocks”, jossa korostetaan laskuun lähteneen osakkeen myymistä. Jos kurssi pettää, on sijoitus myytävä ennen kuin suurempi vahinko pääsee tapahtumaan. Näin teen sellaisten osakkeiden kohdalla jotka ovat salkussa lyhyemmällä tähtäimellä. Tämä ei tietystikään auta sellaisia, joilla on tänään salkussaan eilen ostettua Kemiraa (tätä kirjoitettaessa -23 %). Sijoittaja ja sijoituskirjailija Kim Lindström ostaa kun on edullista – tämä on loogista, mutta moneen piensijoittajaan verrattuna se edellyttää, että osa salkusta on pitkässä holdissa. Jos näin ei ole, ei tuosta strategiasta tule muuta kuin tragedia. Pitkän salkun rakentajalla pitää olla pitkä pinna ja syklien yli ulottuva katse.
Piensijoittaja ei voi tietää oikeasti mitä yhtiöille tapahtuu. Osakekurssin suunta kertoo tilanteesta luotettavammin kuin pankkiirien ennusteet, epämääräiset blogit ja gurujen kommentit.
Tämänkin romahdusjakson aikana piensijoittajia on moitittu ja haukuttu lyhytnäköisyydestä ja lauman mukana menemisestä. Kun katsoo millaisia miinuslukuja pörssitauluun on iskeytynyt, ei voi yhtyä moisiin arvosteluihin.
Myin siis TeliaSonerat.
Ja otin takkiin puolitoista tonnia.
Ja ostan TeliaSoneraa takaisin, varovasti(kontra: olen myynyt pottini, joten jonkin aikaa kestävä nousu alkaa pian).