Nokia ja Fed pelastivat rahoitusmarkkinat. Ainakin vähäksi aikaa. Kadut on nyt sen verran pehmeitä sateista ja lämpimästä talvesta, etten uskaltaisi luottaa siihen, että kuin taikaiskusta olemme taas nousussa. Jos elämme laskukautta, iso osa siitä on jo käytetty. Se on aika lohdullista.
Olen jo aiemmin maininnut että haluan kurssien selvästi laskiessa alkaa kasaamaan pitkää salkkua, jota holdailisin yli vuosikymmenten. Alan nyt siis suunnittelemaan sellaista. Se ei ole pikkujuttu. Olen ajatellut, että ainoa järkevä keino selvitä vuosikymmenien läpi tolkullisesti ja olla ylireagoimatta mediamyllyn kirkuviin pörssiotsikoihin ja ryöpytykseen, on kasata osasta sijoituspääomaa pitkä salkku. Sitä pitää ostaa vähän kerrallaan kuin puolisokea jästipää, ostaa kun on käynyt halvaksi, ostaa lisää osingoilla. Tällainen salkku jokaisella sijoittajalla pitäisi olla. Ja tähtäin kaukana, hyvin kaukana. Ajattelin että ostoja 2-3 vuoden ajan. Hahmottelen nyt siis millä kokonaisuudella ja varojeni jaolla alkaisin pitkää salkkua rakentamaan.
Samalla tutkailen löydänkö itsestäni pitkän salkun omistajan henkisiä ominaisuuksia, siis kykyä olla heittämättä osakkeita laitaan heti kun Clantonit räiskivät kaduilla. Pitkään salkkuun pitää jotenkin kasvaa sillä sen filosofia sotii aikamme nopeutta ja tolkutonta takinkääntelyä vastaan. Ehkä pitkän salkun ei pitäisi näkyä omassa salkkunäkymässä lainkaan, sen kehitystä ei tulisi liiaksi seurata. Listan sen sisällöstä voisi vaikka haudata saunan alle turpeeseen.
Muistan että edellisen laskukauden aikana 2000-luvun alkuvuosina hankkimani osakesalkku pysytteli miinuksella pitkään ja laskikin pitkälti toista vuotta. Pidin mm. tuolloin ostamiani Aspon osakkeita täydellisenä epäonnistumisena, mutten kuitenkaan myynyt pois. Sitten kun nousu kuitenkin alkoi, salkku toipui käsittämätöntä vauhtia.
Pitkän salkun kehittelyn lisäksi aion kuitenkin pitää veren kulkevana eli suunnittelen taas kevään osinko-ostoja. TeliaSoneraa ostin jo takaisin, sen verran edulliselta se nyt jo tuntui. Ostan ehkä lisää. Pienivaihtoisista ja korkeaosinkoisiksi mainituista yhtiöistä en ole niin varma. Paniikin keskellä niiden kurssit voivat romahtaa melkoista kyytiä.