Kevät lähestyy ja osinkokautta odotellaan sekavin tuntein. On ollut hieman vaikeaa hahmottaa millaisia osinkoja tällä kertaa on tarjolla. Liikkeelle lähdettiin järjettömän suurista osinko-odotuksista ja lopulta päädyttiin pohtimaan pitäisikö osinkoja maksaa lainkaan.
Pääministeri Vanhasen heittämä kehotus jättää osingot tällä kertaa maksamatta tuskin pysäyttää koko osinkovirtaa. Piensijoittajaa osinkojen leikkausvaatimukset tietenkin harmittavat koska usein vähäisilläkin osingoilla hankitaan kulutustavaraa tai palveluja, joihin ei palkkaa viitsitä käyttää. Ei olisi tietysti myöskään pahitteeksi se, että voisi ostaa kevätosingoilla lisää edullisiksi romahtaneita osakkeita. Monet sijoittajat menettivät viime vuonna 50% pääomastaan, joten ikävät osinkoyllätykset ovat maassa makaavan potkimista.
Yritysten nopeasti heikentyneen tilanteen ja surkeiden näkymien vuoksi osinkoja kuitenkin leikataan selvästi niin kuin nyt on nähty.Tämä on tietysti järkevää.
Nokia pudotti osinkonsa 0,4 euroon, joka tarjoaa nykyhinnalla reilun 4% tuoton. Samaa tahtia yhtiölle ennakoidaan osinkojen suhteen jatkossakin. UPM-Kymmene linjasi myös olevansa jatkossa osinkojen suhteen pidättyväisempi. 0,75 euron osingon taika on rikottu.
Vuoden 2009 osinkofirmojen suosikkilistani ei ole mikään ”suurimmat prosentit”-lista vaan se on koottu b&h-näkökulmasta. Osakkeet ovat siis samalla sellaisia, joita mielelläni pidän pitkässä salkussa.
Listallani kärkipäässä on Panostaja. Se tosin jo maksoi osinkonsa tammikuussa. Efektiivinen prosentti oli yli 10. Nähtäväksi jää miten Panostaja kykenee hyötymään lamakauden tarjoamista mahdollisuuksista. Ainakin kesällä 2008 tehty Armen myynti oli komeasti ajoitettu ennen yrityskauppamarkkinoiden hiljentymistä.
Wärtsilän tilauskirja on tunnestusti yhä paksu ja antaa aikaa valmistautua laman haasteisiin. Osinkoennusteet näyttäisivät lupailevan noin 10% osinkoa. Wärtsilän seurassa salkussani näkisin mielelläni Metson ja Koneen. Kone puuttuu vielä koska osake on tuntunut hintavalta.
Elisa edustaa defensiivistä toimialaa, ja sellaisethan ovat nyt suosiossa. Teleoperaattorilta on lupa odottaa edelleen hyvää osinkoa ja tässäkin liikutaan 10% tietymillä. TeliaSonera on jo paljon aiemmin linjannut niukempaa osinkolinjaa poiketen aiemmin avokätisestä linjastaan, joten yhtiö ei pääse tälle listalle.
Sampo ja ”Nalle” ovat kaikkien huomion kohteena. Nordea-operaatio etenee poukkoillen ja osingon odotellaan olevan 10% luokkaa.
Listalle yltävät myös Rautaruukki, Sanoma, Neste oil ja Kesko, joiden uumoillaan maksavan 8-10% luokkaa olevaa osinkoa nykyhinnalle.
Hyvistä osingonmaksajista sivuun listallani joutui mm. Alma media, joka näyttää hintavalta. Mieluummin omistan Sanomaa. Jos mediaspekulaatioita ajattelee niin harkitsisin Talentumia, joka voi päätyä ostajasuden suuhun. Pois jäi myös Uponor koska rakentamisen alapaine on niin kova etten osaa sitä arvioida. Ja onhan salkussani jo yksi tiiliseinään jysäyttänyt eli YIT. Cramolle on arvailtu kovaa osinkoa, mutta yhtiön velka saa vetäytymään ostoaikeista. Lindströmit tosin kahmaisivat tuota äskettäin salkkuunsa. Velkaiselta Stockmannilta en osaa odottaa hyvää osinkoa vaikka Sampo-pankki sellaista uumoileekin. Yhtiötä on salkussa.
Nähtäväksi jää miten valtio-omisteiset yhtiöt osinkojensa kanssa menettelevät.
Linkit:
FIMin lista parhaista osingonmaksajista
Sampo-pankin osinkonäkemys
Vanhanen: Omistajat voisivat pidättäytyä osingoista
Talouselämä-lehti osingoista 2009