Lama jyrää.
Tavanomaisten lomautusten ja irtisanomisten lisäksi Islannin viimeinen viikinki lyötiin maahan. eQ-pankin omistava Straumur-Burdaras otetaan Islannin valtion kapeiden olkapäiden suojiin ja eQ saa uudet isännät. Bullerot nostivat viikolla paniikissa satasiaan eQ:n tileiltä peläten, että iso paha islantilaisgeysir nielaisee kaiken. Enemmän ehkä silti säväytti Kauppalehden talousuutisten loppuminen. MTV3-kanavaa ei sitten tarvitse enää katsoa ollenkaan. Poistan sen digiboksista.
Ai niin, Turun kaupunki on pulassa erinomaisen bulleromaisten sijoitustensa kanssa. Kotipörssimme surkimuksiin lukeutuvaan M-Realiin on panostettu isolla kädellä. 3 miljoonan euron sijoitus on sulanut noin 90 %. Riskiä pitää uskaltaa ottaa!
Pörssi kimmahtaa napakasti ylöspäin. Silti alla tyhjää, joten eiköhän sieltä alaskin päästä. Xact Bearin paiskasin kyllä taas pois käsistä. Viskilasia avuksi käyttäen tehty epätieteellinen analyysini Yhdysvaltojen osakemarkkinoista alkaen 1950-luvulta näyttäisi kertovan, että S&P 500 koukkaa alle 600 pisteen.
Veikkaukseni on 527 (nykyarvosta noin -30%). Sen pitäisi sitten riittää. Joillekin moinen edustanee turhanpäiväistä optimismia.
Yhdysvaltalaispankki Wells Fargo lipsuu aina takaisin salkkuuni. Asialle ei voi mitään, ei vaikka yhtiö äskettäin ilmoitti leikkaavansa osinkoaan reippaat 80%. Varmaan pakko jättää pieni siivu pitkään konkurssiholdiin. RNE:n keskihintaa pitäisi laskea. Venäjä ja öljynhinta nousevat taas joskus finanssituhkasta, niin kuin ennenkin.
Talouselämä-lehti kertoo The New York Timesin kolumnisti Thomas Friedmanin kiintoisasta joskaan ei kovin yllättävästä arviosta, että taloudessa on meneillään suuri käännekohta: Ehkä kyse onkin siitä, että koko kasvumalli, jonka olemme luoneet 50 viime vuoden aikana on kestämätön taloudellisesti ja ekologisesti ja että vuonna 2008 törmäsimme seinään – kun sekä luontoäiti että markkinat sanoivat: ’Ei enää’.
…ehkä nyt on meneillään suuri historiallinen käännekohta, josta puhutaan vielä vuosikymmenien kuluttua. Ei se siltä nyt tunnu, mutta usein suuria muutoksia on vaikea havaita niiden tapahtumisen hetkellä.
Talouskurimus on Friedmanin mielestä mahdollisuus luoda rakennuspalikoita uudenlaiselle, ekologisesti kestävämmälle talouskasvulle.