”Maailma vältti toisen suuren laman”, julistaa talousnobelisti Paul Krugman. Raivokas elvytys on nostanut polvilleen maailmantalouden, joka näytti työntävän päätään syvään savikuoppaan. Olimme romahduksen partaalla. Ihmisen rakentamien globaalien taloussäikeiden ohuus ja järjettömyydet paljastuivat ja hetkellisesti olimme tyhjän päällä.
Sori silti maailmanlopunmaalaajat ja muut kapitalismia inhoavat herhiläiset, kapitalismi sai ainakin vielä yhden mahdollisuuden. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, mikään ei muutu. Uudet kuplat ovat jo suunnittelijoiden pöydillä. Tämä nyt koettu romahdus tekee joistakin ihmisistä suunnattoman vauraita ja saa monen pään pyörälle. Miten voimme jatkaa kasvun merkeissä entiseen malliin? Eikö olisi syytä vähentää kulutusta, päästöjä, kaikkea? Varmasti on, mutta miten muutos tulee – se jää nähtäväksi.
Maailmantalouden haaksirikko on hinnoiteltu pois osakkeista. Onneksi olkoon niille, jotka kävivät ostoksilla. Itse ostan osakkeita edelleen säännöllisesti. Kesällä kahmin salkkuun ne kotimaiset osakkeet, joiden puuttuminen vielä harmitti eli Ramirent, Stockmann, Outotec ja Tieto. Jokaista ostin vain säästeliäästi niin kuin tapana on. Ramirentin valitsin Cramon velkataakan vuoksi. Tämän kanssa mennään. Stockmannia olen aina halunnut salkkuuni ja kävihän se siellä jo 10 eurossa. Nyt siis takaisin 50% kalliimmalla. Näin bullero toimii, tämä on helppoa. Lisäksi sipaisin kassin pohjalle takaisin Tietoa, joka sekin on jo melkoisissa hinnoissa, ainakin kun tähytään pohjan läpi.
Kiinassa nettiaddikteja on vieroitettu virtuaalimaailmoista pieksämällä henki irti kehosta. Melkoinen maa ja aikamoinen sijoituskohde tämä Kiina. Toivon parempaa ja ostan osakkeita. Salkkuun ilmestyi kiinalainen halpahotelliketju Home Inns&Hotels Management, sekä FXI:ssäkin isolla painolla mukana oleva China Mobile. Koska olen mieltynyt hakukoneisiin, ostin myös kiinalaista hakukone Baidua. Hinta ei ole tolkullinen ja pohjilta on noustu jo satoja prosentteja, mutta sellaista se on. Mukaan pitää päästä vaikka ylihintaan.
Laajensin BRIC-kuviota Intia-etf:llä, IFN:llä. Myin pois Heinzin koska salkkuni elintarvikepuolella on tungosta. Kraft Foodsin aion pitää visusti salkussa. Kaiken kaikkiaan on sanottava, että salkussani on nyt suunnilleen se roju, mitä sinne haluan. Ostoni ovat nyt lisäostoja ja painotusten säätämistä. Esimerkiksi Kiinan ja Venäjän osuudet salkusta ovat vielä liian pieniä.
Onko nyt alkanut nousu kestävä, uppoammeko vielä takaisin syvälle? Vaikeita, ehkä jopa turhia kysymyksiä. Pitää olla sijoitusstrategia, jonka mukaan toimii, pitää uskaltaa laittaa rahaa markkinoille, muttei silti innostua tästä nyt jo hieman hypettyneeltä vaikuttavasti nousutunnelmasta. Itse sijoittelen markkinoille rahojani vielä loppuvuoden, sitten ostelen lisää osingoilla. Sijoitusoperaationi siis luultavimmin hidastuvat, kaupankäynti ja kaupankäyntikulut laskevat ensi vuodesta alkaen. Kun olemme seuraavan nousukauden häiriintyneellä huipulla, ehkä pidän eläkesalkkuni tai ehkä myyn sen laitaan. Asia jää nähtäväksi.