Olen kärsinyt viime aikoina vakavasta kiinnostuksesta korkeita osinkoja maksaviin instrumentteihin, yhtiöihin ja rahastoihin.
Minulla on suuri kotimaisten osakkeiden paino salkussani ja yhtiöni maksavat osinkonsa pääosin huhti-toukokuussa. Nämä osakkeet muodostavat salkkuni ydinrungon noin 65%:n painollaan. Minulla on myös pohjoismaisia osakkeita ja kehittyville markkinoille hajauttavia etf-rahastoja. Olen myös hankkinut yhdysvaltalaisosakkeita, joilta saan neljännesosinkoja.
Tämä ei kuitenkaan riitä. Olen tutkinut monia erilaisia sijoitusmahdollisuuksia, jotka tasoittaisivat vuodenkierron osinkovirtaa ja toisivat sitä lisää esimerkiksi syyskauden hiljaisille osinkokuukausille. Runsasta osinkoa maksavat osaset voivat olla salkun höystettä, mutta koko salkkua tai liian suurta osaa salkusta en niille perustaisi. Jatkuva osinkotulo mahdollistaa lisäsijoitukset silloinkin kun on 100%:sesti markkinoilla. Palkasta ei välttämättä paljon jää sijoituksiin, mutta osingot voi sijoittaa uudestaan.
Aina ensiksi epäilykseni heräävät jos jokin instrumentti maksaa liian korkeata osinkoa. Monessa tapauksessa ylisuuret osingot eivät vaikuta kestäviltä. Ostamalla maltillista tai jopa huonoa osinkoa maksavaa erinomaista yhtiötä nyt finanssikriisin jälkeen kohtuullisella tai edullisella hinnalla, voi päästä yhtiön kasvun ja osinkojen nousun myötä erinomaisiin osinkotuottoihin tulevaisuudessa.
Mutta olen siis käynyt ostoksilla. Salkkuni osinkokiertoa säätävät hankinnat ovat lyhyessä salkussani koeajalla. Jos niiden kurssisuunta on väärä, myyn ne pois.
Sitten ne sijoitukset. Olen ostanut etuoikeutettuihin osakkeisiin sijoittavaa rahastoa. Niihin voi sijoittaa esimerkiksi sellaisilla etf:illä kuin PGF, PGX, PFF. Ne maksavat erinomaista osinkoa ja houkuttelevaa vuotuisen osinkokierron kannalta on osinkojen maksaminen kuukausittain. Ne eivät kuitenkaan seuraa normaaliosakkeiden kurssikehitystä vaan tuotto tulee pääosin osingoista.
Hankkimani hieman yli 9% efektiivistä osinkoa maksavan PGF:n(ostohintani 16,27 tuotto +4%) sijoitukset ovat finanssisektorilla. Portfoliossa on noin kolmenkymmenen Yhdysvaltoihin listatun finanssiosakkeen etuoikeutettuja osakkeita. Mm. Bank of America, Wells Fargo ja Barclays. PGF:n kautta pääsen kiinni taas finanssikriisin ytimeen, pankkisektoriin.
Olen vielä penkonut jenkkien kiinteistösijoitusyhtiöitä (REIT). Niiden ei tarvitse maksaa tuloveroa jos maksavat vähintään 90% tuloksestaan osinkoina. REITeillä on pelottava leima finanssikriisin jäljiltä, mutta lueskeltuani monia jenkkiartikkeleita, olen päätynyt kokeilemaan NRF:ää.
NRF:n (ostohintani 3,34, tuotto 24%) P/B oli ostaessani alle 0,3 ja P/E:kin melko vaatimaton, osinko 12%. NRF:n kurssi on noussut nopeasti viime päivinä.
Tyler Durden sanoo
Kannattaa vilkaista myös seuraavat: AOD, AGD, IGD, IID, PVX, PWE, DVF, PGH, GHI, BTE, SGL, O, HTE, AWP, PPR ja ERF.
Itse olen toistaiseksi pelkästään osinkosijoittaja, jonka tavoitteena on saada tasaista tuloa ympäri vuoden. Korkeaa osinkoa maksavien lääke- ja tupakkaosakkeiden lisäksi laitan rahani kiinni noihin kuukausittain osinkoa maksaviin.
Osinko40 sanoo
Hyvään aikaan nappasit tuon tuon NRF:n, itselläni sitä hieman korkeammalla hinnalla tullut ostettua salkkuun aikoinaan. On ollut jotenkin jännä nähdä että tuo oli melko kovassa laskussa tässä vielä vähän aikaa sitten – itseäni harmittaa ettei ollut käteistä tankata sitä lisää kun oli juuri noissa hinnoissa.
Toivon myös löytäväni finanssisektorilta ja rakennuspuolelta pari hyvää, "varmaa" osingonmaksajaa kohtuuhintaan – ottivat eniten siipeen nyt tässä taantumassa.
Wyatt Earp sanoo
Olen tutkaillut tuota AOD:tä ja yrittänyt selvitellä miten se muhkean 15%:n osinkonsa nakuttaa. Epäilyttää tuo osinkojen taso, samaten sen harjoittama Divident capture rotation. Mutta sikäli kuin homma pelittää, rajut kuukausittaiset osingonmaksajat ovat houkuttavia. Välillä näistä on vain vaikeahkoa löytää kelvollista ja luotettavaa informaatiota.