Stephen Elopilla, Nokian uudella toimitusjohtajalla on Facebookissa vain 110 ystävää. Tämä on hieman arveluttavaa. Siis ystävien vähyys. Näinä päivinä pitäisi olla nelinumeroinen luku. Vai olisiko niin, että tuo onkin merkki jostakin positiivisesta? Todellisesta sitoutumisesta valittuihin ihmisiin?
Tänään oli hyvä päivä omistaa Nokiaa. Yhtiössä tapahtuu taas ja paljon. Uusia puhelinmalleja, uusi ohimolahdekekaljuineen jotenkin hyvin suomalaiselta näyttävä toimari Kanadasta. Yhdessä toimessaan Elop on näyttänyt viihtyneen vuoden kerrallaan ja saa nähdä päteekö sama Nokiaan. Yhtä kaikki – pitkän ja piinaavan hiljaiselon jälkeen ilmassa on tekemisen meininkiä ja mikäpä sen hienompaa.
Olen tankkaillut Nokiaa aina silloin tällöin niin kuin tässä blogissa olen kertonut. Osakkeen paino salkussa on epätavallisen suuri – 5,4% – verrattuna muihin omistuksiin ja luultavimmin jossakin vaiheessa joudun myymään osan pois ja tasapainottamaan tilanteen. Ei Nokian omistaminen ole ollut helppoa viime vuosina. Jo pari vuotta sitten, finanssikriisin kolkutellessa ovia, luulin Nokian olevan tarjouksessa. Näin ei kuitenkaan ollut. Sittemmin olen myynyt Nokian pois, ja taas kasannut uutta pottia.
Tämä kuukausi on ollut kaiken kaikkiaan erittäin tuottoisa sijoitusmarkkinoilla. Tähän mennessä pörssisalkkuni on tuottanut vuoden alusta +20% arvonnousu ja osingot summattuna, ja kaupankäyntikulut vähennettynä. Samaan aikaan OMXH Cap Tuotto -indeksi on kohonnut vuoden alusta +16,8%. Pääomani on kasvanut +14,5% (luku on pörssisalkun tuottoa pienempi koska lasken tähän mukaan listaamattomat omistukseni, joiden arvonmuutoksia en noteeraa sijoituskokonaisuudessani.)
Liiallisesta kaupankäynnistäni ja parista tänä vuonna tekemästäni hutista huolimatta salkkuni siis porskuttaa kohtuullisesti pysyen indeksin vauhdissa. Ehkä tärkeää on pitää nuo hutit pienenä. Olen saanut rajoitettua tappiot epäonnistuneissa ostoissani joihinkin satoihin euroihin. Sellainen ei pahemmin tuhoa tämän kokoista salkkua. Viimeisin ostoni Vestas on tappiolla -16% eli käytännössä 150 euroa. Tuo ei tule yllätyksenä – mikään osake ei ole kääntynyt nousuun siksi, että olen ostanut sitä. Joudun aina ostamaan pohjakalastukset useammassa erässä.
Tuosta vertailuindeksistä sen verran, että koska pörssisalkussani on nykyään 56% osuus kotimaisia osakkeita ja esimerkiksi 17% yhdysvaltalaisia osakkeita, niin ehkä pitäisi laatia joku yhdistelty vertailuindeksi, joka kuvaisi paremmin millaisessa kilpailutilanteessa salkkuni markkinoita vastaan on.