Kirjoitin osakesäästämisen ympärillä tuntuvista virtauksista edellisessä postissani. Lisään vielä sen verran, etten mitenkään vähättele vallitsevan taloustilanteen vakavuutta. Se on paha – ihan historiallisen sellainen. Ajatukseni on se, että hysteria mediassa ja sijoittajien mielissä ajaa huonoihin sijoituspäätöksiin, salkun myymiseen laitaan, turhaan spekulointiin, yrityksiin hankkia takaisin ”menetetty voitto”, houkutuksiin tarttua markkinahelppoheikkien osta-myy-kuvioihin. Se heikentää osakesijoittamisen arkea ja mainetta.
On totta on että tällaisen talouskriisin keskellä osakkeisiin syntyy makron sysäämiä hinnoitteluvääristymiä, ainakin lyhyellä jänteellä, kunnes yhtiöiden tulokset putoavat ja vääristymä on poistunut. Tällainen laajasti vellova taantuma tai jopa laaja lama – niin kuin jotkut uumoilevat – voi tietenkin ajaa yhtiöiden tulokset laskukierteeseen.
Voidaan myös nähdä osinkojen rajuja leikkauksia (ei vielä 2012 vaan 2013 ja siitä eteenpäin), jolloin monista yhtiöistä katoaa vielä osinkoviehätyskin. Se mikä nyt näyttää alennusmyynniltä, voi olla ylihintaista rojua vuoden päästä. Rajussa kriisissä taseet sulavat. En ole itse ihan näin pessimisti, mutta tällaisia ajatelmia nyt heitellään.
Vaikkakaan mikään ei ole varsinaisesti muuttunut mitä tulee hyvien yhtiöiden omistamiseen, on syytä ainakin pohtia miten pitkittyvä heikko ajanjakso vaikuttaa siihen miten sijoittaa: miten kestää jos tulossa on rajuja laskupäiviä, miten pärjää sen kanssa jos nyt hienolta näyttävät osinkotuotot romahtavat tulevina vuosina, millaisella ajallisella hajautuksella etenee, ja että riittääkö taistelukassaa parin vuoden ajan. Ja jos ei riitä – pärjääkö sen faktan kanssa.
55 sanoo
Minä ajattelin jatkaa samoin kuin tähänkin asti. Kuukausittaisista ansioista laitetaan ylimääräinen osakkeisiin aina kun mahdollista. Vaikeuksia aiheuttaa ainoastaan yhtiöiden valinta. Asiantuntijat tuntuvat suosittelevan kovasti teleoperaattoreita vähiten riskisinä kohteina tällä hetkellä, mutta tiedä häntä.
Wyatt sanoo
Piipahdin Helsingin sijoitusmessuilla ja siellä muistutettiin että pohjoismaiset operaattorit selvisivät hyvin finanssikriisistä 2008-2009. Siinä näyttöä ainakin niiden kestävyydestä. Eteläisessä Euroopassa edullisilta näyttävien operaattorien vaarana on että velkakriisi generoi valtioita laatimaan uusia näitäkin yhtiöitä koskevia veroja.