Luen parhaillaan Marko Erolan kirjaa ”Paras sijoitus” ja täytyy sanoa, että siinä hahmotellaan tavissijoittajalle erinomainen tapa hoitaa sijoituksiaan.
Kirja ilmestyi jo 2009 ja ostamani pokkari on kahdeksas painos.
Vaikka en aio soveltaa kirjaa omaan toimintaani sellaisenaan, saatan soveltaa siitä joitakin toimintamalleja. Monet asiat mitä kirjassa tutkimustiedon valossa suositellaan, olen jo jollakin tapaa ottanut osaksi omaa sijoituskuviotani. Pyrin säästämään kuluissa, pyrin passiivisuuteen, samaten laajasti hajautettu salkkuni lähestyy indeksisijoittamista.
Erolan kuvailema professori Michael Edlesonin kehittämä Value averaging -malli on kiinnostava: markkinoiden laskukausina sijoitetaan enemmän ja nousukausina vähemmän. Toisin kuin Dollar cost averaging -tyyppi, Value-mallin noudattaja joutuu toisinaan vetämään rahaa pois markkinoilta. Aika ymmärrettävää toimintaa. Ehkä tuotakin voisi ainakin osittain soveltaa omassa sijoitustoiminnassa.
Kirjassa esitetään paikoitellen suora osakesijoittaminen aika marginaalisena touhuna, jota voi harrastaa ”jos pakko on” tuhlata rahansa vaarallisiin hypeosakkeisiin. Suorille sijoituksille jää tämän kirjan hahmottelemassa sijoituskokonaisuudessa viihderooli, joka tuo ripauksen arveluttavaa jännitystä salkkuun.
Ja pakko myöntää, että näin se on – moni sijoittaja seilaa tuurilla ja heikoilla tiedoilla. Jos huonosti käy tulee iso osuma, jos hyvin, voi vaurastua ja luulla itseään sijoitusneroksi. Tällöin mokaa viimeistään seuraavassa sijoituksessaan kun ego on turvonnut ulos slipoverista.
Olin itsekin sijoitushommat aloittaessani ja pitkään sen jälkeenkin tuurilla seilaaja, joka ei osannut soveltaa hyviä oppeja, joita oli kosolti tarjolla. Sittemmin olen tullut ankaraksi: kitken itseltäni luulot, palautan maan pinnalle, leikkaan tappiot saman tien, tunnustan virheeni ja otan opikseni. Ostan kun on halpaa ja ostan useaan otteeseen. Kun on kallista, jäädyn.
Mutta yhtä kaikki – jos minulta kysytään sijotusvinkkejä tai neuvoja tai sitä miten aloittaa sijoittaminen, ohjaan mielelläni tämän kirjan äärelle. Henkilön jolla ei ole halua syventyä osakkeisiin tai aikaa sijoittamiseen, on hyvä lähteä alalle kirjan oppien pohjalta.
tomi sanoo
ok-kirja minunkin mielestä. itse koen indeksisijoittamisen järkeväksi jos haluaa esim sijoittaa usa:n markkinoille. indeksi on silloin aidosti tilastollinen otos usa:n yrityksistä satoine eri yrityksineen. tilanne on eri esim suomen pörssissä. voi sanoa, että hex on lista paperi- ja konepajoja, jotka sattuvat olemaan listattuina helsingissä. ne eivät välttämättä liity juurikaan suomen talouteen mitenkään.
Wyatt sanoo
Joo, tosta samaa mieltä.
TL sanoo
Mistä ostit kirjan ja mitä se mahtaa kustantaa? Tuotakin voisi kirjahyllyn täytteeksi pohtia..
Wyatt sanoo
Omani on Akateemisesta Helsingissä. Kympin tienoilla hinta.
On tiettyä heikkoutta sijoitusaiheiseen kirjallisuuteen. Osui äsken silmiin Osakekirjat kertovat, Pekka Kantasen teos. Hienoja osakekirjoja ja tarinoita vuosien varrelta. Täytyy vilkaista tarkemmin.