Osingot ovat nyt se kova sana kun maailmantalous näyttää matelevan ja povataan paria heikkoa vuotta. Mutta niin kuin muutkaan asiat, osingot eivät ole kiveen kirjoitettuja. Kun tähyää hyviä osingonmaksajia, pitää kurkistaa konepellin alle ja kiskoa piuhoja; jotakin saattaa olla irti.
Eilen esimerkiksi kuivarahtaaja Safe Bulkers ilmoitti leikkaavansa osinkoaan 67%. Osinko laskee 0,60 dollarista 0,20 dollariin. Lopputulos oli dramaattinen: kurssipudotusta kertyi -25,5%. Itselläni ei tuota ole salkussa, mutta on joskus ollut. Nyt varmasti kannattaa käydä läpi kovaa osinkoa maksavia yhtiöitään ja katsella ne riskit tarkemmin. Itsellänikin joitakin romauttajakanditaatteja on.
Jokin aika sitten France Telecom julkisti uuden osingonmaksua leikkavaan politiikkansa, jolla se reagoi heikkenevään kassavirtaansa kilpailun kovetessa. Yhtiö aikoo maksaa minimissään 0,80 euroa osaketta kohden seuraavan kahden vuoden ajan. Yhtiön kurssi on ropissut alas komeasti tuon jälkeen.
Kotimaisiakin yhtiöitä on tilanteessa, jossa osinkoa pitäisi leikata. Aina ei kyllä tiedä halutaanko kovaa osinkoa puskea tuloksen surkeudesta huolimatta. Odotan ainakin Alma median leikkaavan selvästi osinkoaan. Ei ole mitään syytä maksaa kovin rehevää jakoa yhtiön nykytilanteessa. Toisaalta odotan, että esimerkiksi Sanoma ei leikkaa osinkoaan merkittävästi nykyisestä.
Yksi keissi salkussani on ruotsalainen pienyhtiöihin sijoittava pörssiyhtiö Svolder. Se avaa vuosikertomuksessaan taas yhtä kovaa finanssivuotta markkinoilla. Yhtiön sijoituksissa on tehty muutama virhe, eikä pienyhtiöindeksille ole pärjätty. Yhtiö on maksanut vuodesta 1994 alkaen 5% osinkoa yhtiön pääomalle. Tämä on yhtiön lupaus, jonka se on pitänyt.
Kun nyt esimerkiksi tänä vuonna tulos jää reiluun yhteen kruunuun ja samaan aikaan maksetaan osinkoa 3,3 kruunua – lupauksen mukaisesti, niin herää kysymys onko tässä järkeä? Perustamisestaan lähtien yhtiön substanssi on kasvanut 320 miljoonasta kruunusta noin 820 miljoonaan, mutta 850 miljoonaa on tuona aikana jaettu osinkoina osakkeenomistajille.
Ongelmaa on nyt pohtinut myös Svolderin hallitus, joka tuo yhtiökokoukseen kysymyksen osinkopolitiikan muuttamisesta. Osinkoa halutaan laskea ja näin mahdollistettaisiin myös yhtiön kasvu. Osinkojen vuoksi ei olisi tarvetta myydä salkusta hyviä osakkeita pois tai ottaa lainaa. Nyt Svolder joutuu noin tekemään. Yhtiö on tietoinen osinkojen merkityksestä omistajilleen, joten asiasta on käyty vuoropuhelua heidän kanssaan.
Svolder lupaa jatkaa aggressiivista osinkopolitiikkaa, mutta osingonmaksun tulisi suhteutua paremmin yhtiön liiketoiminnan kassavirtaan ja kustannuksiin.
Uuden osinkopolitiikan mukaisesti laskettuna (esimerkki Svolderin vuosikertomuksesta) tämän vuoden 3,30 SEK:in osingon sijaan olisi maksettu 2,15 SEK:iä. Efektiivinen osinko olisi tämänhetkisen 6% sijaan 3,9%.
Yhtiökokous 21. marraskuuta.