Kaihertaako piinallinen tappio? Jos vastaus on kyllä niin tervetuloa meidän muiden tappioita pörssissä kokeneiden joukkoon.
Merkittävältä tuntuva kirvelevä sijoitustappio on yleinen tapahtuma ja kokemus, josta ei puhuta tarpeeksi. On mukavampaa olla puhumatta, vaieta, unohtaa koko juttu.
Tappio on hieno tilaisuus eikä sitä kannata sysätä unohduksiin. Parempi ottaa se esille, purkaa palasiksi ja tuijotella ongelman ytimeen.
Strategia, riskinotto, suojautuminen ja hajautus ovat hienoja asioita, mutta me käsittelemme niitä aika häiriöherkässä järjestelmässämme. Etsimme oikoteitä hyvään tuottoon. Pelko ja ahneus kytkeytyvät kaikenlaisiin sivupolkuihin; lopputulos voi olla kylmä kuin suomalainen juhannus (yleensä).
Pörssissä häviäminen on sijoittamisen initiaatioprosessin osa, jossa joutuu läpikäymään kaikki ne kurjimmat tunteet, jotka sijoittamiseen liittyvät. Se on sellaista digitaalisen omistajuuden rajajääkäriystestiä, jossa pitää marssia ilman helpotusta punaväriltä ja pärjätä omien ajatustensa kanssa kaupankäyntiportaalin äärellä.
Jos joku on lukenut tätä blogia pitempään, tietää että sijoitusuran alkuaikoina 2000-luvun alussa tein mielestäni ison turskan Soneralla ja olihan se iso sen hetkiseen sijoitusvarallisuuteeni mitoitettuna. Myöhemminkin vielä syyllistyin sekoiluun Telsun kanssa ja tein lisää turskaa. Kova pää vaatii kovaa oppia. Silti pitää yrittää kehittyä.
Sijoitusuran varhaisessa vaiheessa koettu epäonnistuminen kasvattaa oikeaan aikaan kun pääomaa ei lopulta absoluuttisesti välttämättä menetä paljon. Tappio voi olla suuri sen hetkisiin varoihisi nähden, mutta myöhemmin katseltuna koko juttu jo naurattaa.
Jos sen sijaan holtittomia omaa sijoitusstrategiaa halveksuvia epäonnistumisia tulee toistuvasti vielä pitemmänkin sijoitusuran jälkeen, niin ehkä on syytä tuijotella peiliin ja miettiä miten saisi edessä näkyvän tyypin kuriin.
Tässä oman kokemukseni perusteella pahimmat turskavaaran paikat:
- suuren pörssivoiton jälkeen tekee nopeasti typeryyksiä voimantunnossaan
- kirvelevän tappion jälkeen yrittää saada menetetyn takaisin typerällä isolla liikkeellä
- lukee netistä muiden menestyneen itseään paremmin pörssissä ja tekee typeryyksiä päästäkseen samaan
- toimii tyhmästi ääritilanteissa: myy paniikissa romahduksissa, ostaa kun pörssissä hypetetään jotakin nakkikioskia
- lähtee perusteltuun, laskettuun ja fiksusti ajateltuun ”sijoitushankkeeseen” eli haalii jotain osaketta ylisuuren määrän hajautukseensa nähden ja ajaa kuiluun antamatta periksi laskelmistaan vaikka kurssi syöksyy.