Osakesäästämiseni on ottanut globaalin harppauksen. Otin käyttöön uuden osakevälittäjän. Valintani oli Interactive Brokers. Ryhdyin asiakkaaksi koska näin mahdollistuu hyvin monenlaisten osakkeiden ja instrumenttien ostaminen ympäri maailmaa. Hong Kong tietenkin kiinnostaa, mutta miksei myös Saksa ja USA, kunhan jälkimmäisessä saavat kurssit alemmas.
Koko homma käynnistyi pienestä asiasta. Olin tutkaillut Hong Kongin pörssistä Rexlot-nimistä arpapelifirmaa, josta PYN-rahastoyhtiön Petri Deryng on kirjoitellut paljon ja johon on sijoittanut isolla painotuksella. Huomasin etten pysty kyseistä firmaa ostamaan.
Ratkaisuksi löytyi IB. Asiakkuuden aloitin tekemällä hakemuksen netissä. Paperia ei tarvinnut lähetellä. Liitin settiin passi- ja sähkölaskuskannaukset ja kaikki meni aika hyvin. Hieman piti kelaille edestakaisin rastien kanssa, kun yritti hahmottaa, onko jo täyttänyt kaiken sen mitä vaaditaan. Hakemuksen kysymysten kanssa sai olla tarkkana sillä niiden taustalla väijyvät regulaattorien tiukat vaatimukset. Omalta osaltani sijoituskokemusta ja säästöjä riitti sen verran, että sain homman eteenpäin haluamallani tavalla.
Lähettivät myös sähköpostin kysyäkseen jotakin asiaa, joka ei heidän mielestään täsmännyt. Vastasin ja sain pian ilmoituksen, että seuraavana päivänä tilini hyväksytään ellei mitään ongelmia ilmene. Näin se meni.
Siirsin tilille vaaditun 10000 dollaria. Se onnistui normaalilla verkkopankkimaksulla kunhan laittoi viestikenttään tilinumeron ja nimen. IB antoi tarkat ohjeet kaikkeen.
Pian tämän jälkeen sain hyväksynnän ja käynnistin kaupankäyntiohjelmisto TWS:ää. Aika nopeasti sillä alkoi päästä vauhtiin ja tein ensimmäiset osakeostoni sekä valuutanvaihtoni. IB:ssä margin-tilillä osakkeiden ostaminen käy tuosta vaan. Oston jälkeen voi vaihtaa valuuttaa myymällä euroja vaikka honkongin dollareita vastaan. Näyttää pelittävän.
Vaikka TWS on ulkoasultaan aika karhea, se on harkittu ja monipuolinen; vähän sukua Berkshire Hathawayn kotisivustolle, jota eivät uudet nettitrendit pahemmin pöyhi. Ominaisuuksista ei oikein osaa valittaa vaikka viimeisintä flat designia ei ole tarjolla. Ei tässä olla nautiskelemassa designista vaan sijoittelemassa palkkarahoja.
IB:llä on kuukausimaksu, 10 USD:tä. Se voi aluksi säikäyttää, mutta kun miettii asiaa tarkemmin niin homma kääntyy toisin päin: ostin jenkkiosaketta ja kulut olivat dollarin. Suomalaisen välittäjän kautta samasta olisi joutunut maksamaan 15 euroa. Käyn kauppaa sen verran, että IB:n kuukausimaksu ei kumoa hyötyä, jonka saa selvästi halvemmasta kaupankäynnistä.
Kuukausimaksuttomuus on yliarvostettu asia. Todellisuudessa osakesäästäjältä kyllä nyhdetään kolikot taskusta tavalla ja toisella.
Talletuksia IB:hen saa tehdä haluamaansa tahtiin, nostoja ilmaiseksi kerran kuussa.
Olen tyytyväinen myös Nordnetiin. Siellä jatkavat suomalaiset osakkeeni. IB:n kautta niitä ei voi ostella. Kahdella välittäjällä siis mennään.
Kinski sanoo
Kiva kuulla, että kokemukset ovat nyönteisiä. Kysisin tässä yhteydessä, onko kenelläkään vielä Saxobankin nettitreidauksesta kokemusta? On halvempi kuin Nordnet ja avaa markkinaa laajemmalle.
Itse huojun nyt IB:n ja Saxobankin välillä.
Kaikki kommentit otetaan kiitollisuudella vastaan.
Tässä yksi vertailu:
http://rikastin.fi/julkaisut/osakevalittajien-vertailu/
Arvosijoittaja sanoo
Itse olen ollut vuoden alusta IB:n asiakas, enkä ole katunut. IB:n kulut ovat hämmästyttävän alhaiset. Kulut ovat laskeneet merkittävästi edelliseen brokeriin verrattuna tuosta 10 USD minimikuukausimaksusta huolimatta.
Kinskille sen verran että mulla on Saxo kakkosbrokerina. Kannattaa verrata IB:n ja Saxon osakeavaruuksia ja miettiä mistä päin maailmaa haluaa ostaa. Saxon kautta pystyy ostamaan maista, joihin IB:llä ei pääse. Esimerkiksi Suomesta:)
Paapaa sanoo
Saxo näyttää kuitenkin olevan Nordnetiä kalliimpi Suomi-osakkeissa, joten ei ehkä kannata.
Vaurastumisen tiellä sanoo
Kappas, ehdeit kirjoittamaan koosteen IB:iin liittymisestä mikä itselläkin oli ajatuksissa. Tarkoitus on myös hypätä kelkkaan seuraavan kuukauden aikana, sillä avaustalletuksen tarvitsee olla vain 3000 USD alle 27-vuotiailta. Osaatko vielä sanoa sisältyykö tuohon 10 USD kk-maksuun myös mahdolliset valuutanvaihtokustannukset? Montako päivää tilin avaukseen meni?
Wyatt sanoo
Valuutanvaihdosta on omat kulunsa. Tilin avaamiseen meni kaksi viikkoa. Saattaisi käydä ehkä nopeamminkin, mutta jäin odottelemaan hyväksymisviestiä IB:ltä muutamaksi päiväksi enkä huomannut, että homma oli jo ok ja tili odotteli vain rahansiirtoani.
Paapaa sanoo
Itsekin avaamassa tiliä.
Olen ymmärtänyt niin, että tuo $10 on kuukausittainen minimiveloitus, joka veloitetaan aina. Jos siis ostat muutaman osake-erän, joiden kustannus vaikka $1/kauppa ja vaihdat kerran valuuttaa ($2/vaihto), jää summa alle $10:n ja et siis maksa muuta kuin tuon minimin.
Eli siinä mielessä tuohon $10:een sisältyy myös valuutanvaihtokulu, jos niitä tekee tarpeeksi vähän.
Itse viehätyin siitä, että jenkkiosakkeita voi ostaa reilusti alle $1.0/kauppa (CostPlus). Hajautus onnnistuu kustannustehokkaasti pienilläkin kertaostoksilla. Aivan loistavaa.
Wyatt sanoo
Kiitti PaaPaa. IB kuulostaa vieläkin paremmalta. En ole laskelmissani ottanut huomioon tuota minimikuviota.
Ja tosiaan, tämä keskustelu on esimoderoitu. Yritän katsella jos saisi kehiin ilmoituksen, että viesti menee moderoitavaksi.