(Tämä on vanha strategiani takavuosilta. Päivitän uuden kunhan ehdin)
Basically, price fluctuations have only one significant meaning for the true investor. They provide him with an opportunity to buy wisely when prices fall sharply and to sell wisely when they advance a great deal. At other times he will do better if he forgets about the stock market and pays attention to his dividend returns and to the operating results of his companies.
Benjamin Graham: The Intelligent Investor
Strategiani on holdata ja kartuttaa pitkää osakesalkkua. Yritän ostaa erinomaisia osakkeita edullisin hinnoin markkinoiden, toimialan tai yhtiökohtaisten kriisien aikana ja hajautan ostot ajallisesti. Sijoitan pääosan sijoitusvaroistani suomalaisiin ja pohjoismaisiin osakkeisiin. Omistan myös vähän listaamattomia osakkeita.
Ostoille löytyy aina perustelut
Yleensä kuulee sanottavan, että kannattaa sijoittaa vain sellaisiin instrumentteihin ja asioihin, jotka tuntee ja ymmärtää – piensijoittajan tiedot ovat usein kuitenkin siinä määrin rajallisia, että noin optimaalinen tilanne ei aina ole. Osa salkun sisällöstä on sellaista, että siitä ymmärtää vain nousevan kurssin. Toisinaan sekin riittää, muttei aina.
Koska analyysini ei ole yhtä syvällinen kuin ammattimaisemmilla sijoittajilla, joudun usein myymään nopeahkosti pois osakkeen, jota en ole kovin syvällisesti analysoinut ja jonka kurssi etenee väärään suuntaan. Otan tappiot yleensä nopeasti. En jää odottelemaan ihmeitä. Olen tällä tavalla välttänyt monta pahaa kuprua salkussa.
Ei yhden tunnusluvun varassa
Painotan sijoituksissani osinkotuottoa. Kun jokin asia saa kiinnostukseni heräämään, alkaa tiedonhankinta.
Pidän tunnuslukuina eniten kasvavasta osingosta, osakkeen edullisesta hinnasta, vähäisestä velasta ja tilanteesta, jossa kovakin tuloskasvu on mahdollinen ja yhdistyy kovaan osinkopotentiaaliin.
En koskaan sijoita minkään yhden tunnusluvun perusteella. En myöskään osta osakkeita minkään ”best of”-listauksen perusteella tai siksi että joku guru osaketta kehuu. Silti juuri guru voi aikaansaada selvitystyön, jonka pohjalta osto tulee tehtyä. Jokainen osto saa kipinänsä jostakin.
Yritän käydä lyhyttä kauppaa mahdollisimman vähän.
Lyhyttä ja pitkää
Lyhyt salkku koostuu ”tuoreista” ostoksista, jotka eivät ole vakavassa pitkässä omistuksessa. Toisinaan jokin lyhyen salkun osakkeista päätyy pitkään salkkuun, jossa pyrin pitämään pitkän aikavälin kannattavia ja kasvavaa osinkoa maksavia osakkeita.
Kriisitilanteessa, kun tarvitsen käteistä, voin myydä lyhyen salkun pois. Tällä käteisellä ostan sitten romahdushintaisia osakkeita.
Kriisit ja kurssiheikkoudet houkuttavat
Johtuipa romahdus sitten markkinan, toimialan tai yhtiön kriisistä, tutkin tilannetta ja pohdin ostopaikkaa. En osta mielellään suoraan seinästä parhaita yhtiöitä, piittaamatta markkinoiden tilanteesta tai yhtiökohtaisesta hinnoittelusta.
Pyrin ostamaan hyviä osakkeita isolla kädellä ja ajallisesti hajauttaen kriisien aikana. Finanssikriisin aikana 2008-2009 osakesäästäjälle avautui mahtava tilaisuus hankkia itselleen salkku edullisin hinnoin. Käynnistin keväällä 2008 kaksivuotisen osto-ohjelman, jolla hankin kuukausittaisilla ostoilla hiljalleen keskihinnaltaan alhaalta ostetun salkun.
Kurssien romahtaessa loppukesästä 2011, myin lyhyen salkkuni tyhjäksi ja varmistin, että minulla on käteistä sitä varten mitä tulossa on. Holdisalkkuun en koskenut.
Rakennan eläkesalkkua
Osakesäästämisellä rakennan pitkäjänteistä eläkesalkkua, mutta tiedän, että maailma ja markkinat muuttuvat, ja on seurattava tilannetta ja kyettävä itsekin muuttumaan ja muuttamaan sijoitustyyliään jos pakko on. Mieluummin kuitenkin ei. Sijoittaminen saisi puolestani olla selkeää ja klassista.
Screenailua ja muuan kirja
Perustin excel-taulukon jo joskus 2000-luvun alussa koska en millään kyennyt hahmottamaan pörssin kokonaisuudesta juuri niitä yhtiöitä joihin kannattaisi sijoittaa. Halusin osakkeet siistiin järjestykseen eteeni sellaisin kriteerein, joista on minulle hyötyä. Sittemmin siirryin spreadsheetiin.
Nykyään verkossa on monia edullisia palveluja, joilla voi screenata osakkeita. Oma seurantalista on hyvä olla.
Ostoihini ovat joskus vaikuttaneet myös havaintoni kuluttajana ja kadun tallaajana. Olen kertonut näistä tapauksista tässäkin blogissa. Tältä osin hatunnosto Peter Lynchille, jonka kirja ”One Up On Wall Street” on viihdyttävimpiä sijoituskirjoja mitä olen lukenut.
Monen yhtiön kohdalla vuodet ovat vakuuttaneet yhtiön laadukkuudesta ja mielenkiintoisuudesta sijoituskohteena. Kun kurssit sitten finanssikriisin myötä romahtivat, ei ostojen kohteita tarvinnut loputtomiin miettiä.
Tolkkua hajautukseen
Salkkuni ei ole enää laajasti hajautettu niin kuin takavuosina. Pyrin pitämään salkussa alle 10 yhtiön osakkeita. Sen sijaan että kiskoisin erilaisia papereita tarjouksista hirmuisen määrän, tutustun paremmin siihen mitä ostan ja seuraan ostoksiani tarkemmin. Tällä tavoin myös joudun myymään välillä osakkeita, jotta saan tilaa uusille.
Osakemarkkinoiden levottomuus haastaa holdarin
Välillä markkinat valtaa silkka hulluus – suuntaan tai toiseen.
Sijoitusten ajoittaminen on usein pelkkää psykologiaa, jossa aika toimii tuomarina ja todentajana. On odotettava, kytättävä sopivaa hetkeä pitkällä sihdillä, ja iskettävä kun aika on. Absoluuttisen kurssipohjan löytäminen on epärealistinen tavoite, mutta halvemmalla ostaminen kriisin aikana realistista ja järkevää.
Sijoitusmarkkinoilla kannattaa liikkua eri suuntaan kuin suuri lauma. Yritän hallita informaatiotulvaa ja rajoittaa sen turhia elementtejä.