Osinkojen jahtaaminen jatkuu. Olen ostanut koesiivun Alpinen Total Dynamic Divident -CEF:ää eli AOD:tä, jota olen katsonut kulmieni alta tähän saakka. En ole toiveikas että asia miksikään muuttuu ja sysäsin koe-eräni lyhyeen salkkuun.
AOD metsästää osinkoja ympäri maailman ja sen strategiaan kuuluvat osingot eri muodoissaan, lisäosingot ja erikoisosingot, sekä ”divident capture rotation”-tekniikka. Viimeisimmässä pyritään sieppaamaan vuoden mittaan useampi osinko siirtämällä rahaa osinkokohteesta toiseen. Samalla pyritään pitämään kuitenkin omistusperiodi verotuksellisesti edullisena, mitä AOD ei ole finanssikriisin ja romahtaneiden osinkojen aiheuttamassa markkinatilanteessa kyennyt pitämään, vaan on joutunut ostamaan ja myymään pikavauhtia.
AOD teki jokin aika sitten äkillisen syväsukelluksen. Koska raju 30% premiumi hieman hellitti, kävin ostoksilla. Osinkojen romahdus on saanut AOD:n managerit hieromaan päänahkaansa. AOD:nkin osinkoa laskettiin viime vuonna, mutta nyt helmikuussa, ainakin toistaiseksi, tulevien kuukausien osingot jätettiin 0,12 dollarin kuukausitasolle eli tuolloin 18% efektiiviseen vuosituottoon(nyt kurssi on jo noussut). Osinkoahan voidaan sitten laskea tänä vuonna seuraavan ilmoituksen myötä. Ostin ensimmäisen erän ennen helmikuun osinkoilmoitusta ja toisen erän heti ilmoituksen jälkeen. Keskihinta 8,15 dollaria.
Mutta tämä on siis ainakin tällä hetkellä ajateltu lyhyeksi sijoitukseksi.
Olen myös ostanut France Telecomia (FTE) hintaan 22,65 dollaria.
Ranskalaisyhtiön kurssi mataa pohjamudissa ja huonoja uutisia ja kurjaa menoa yhtiön tiimoilta riittää. Työntekijöiden itsemurha-aalto ei ole mainosta sieltä parhaimmasta päästä. France Telecom on isossa muutoksessa ja se näyttää olevan liikaa yhtiön työntekijöille. FTE kuitenkin yrittää muuttua ja nähtäväksi jää onko siihen rahkeita.
Toivottavasti suunta yhtiössä kääntyy jossakin vaiheessa parempaan päin. FTE on halpa yhtiö ja se on kiinnostavasti läsnä Afrikassa. Sekin maanosa saa olla salkussa edustettuna.
Anonymous sanoo
FTE:n osingot ovat myös sitä luokkaa, että ne kannattaa mainita. Viime vuodelta (samoin kuin sitä edeltävältä) maksetaan €1,40, mikä n. 17,50:n kurssilla antaa tuottoprosentiksi 8. 60 senttiä tuosta osingosta on kylläkin jo maksettu viime syksynä; en ole ainakaan vielä huomannut firmasta mitään sellaista uutista, josta voisi päätellä etteikö jotakuinkin samansuuruista väliosinkoa olisi luvassa tämän vuoden syksylläkin.
Anonymous sanoo
AOD on käsittääkseni myynyt omaisuuttaan ja rahoittanut myyntituloilla osinkonsa, eli pudotus hinnassa oli oman pääoman pienentyessä aiheellinen. Itse en sijoittanut AOD:hen edes 8,00$ hinnalla.
T: Vili Badger
Salkkumies sanoo
Olen mielenkiinnolla seurannut blogiasi jonkin aikaa. Hyvältähän sijoitustoimintasi näyttää, mutta yhtä asiaa olen sinunkin kohdallasi ihmetellyt: Miten aikasi riittää kaikkien sijoitustesi analysointiin ja seuraamiseen? Sijoituskohteita on yli 40 ja iso osa eri maista ja pörsseistä. Lisäksi oletan, että jossain määrin seurailet myös muita yhtiöitä…
Aloitin aihetta sivuavan keskustelunkin Kauppalehden sivuilla.
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?messageID=3778614�
Jos mielenkiintoa on, voisit jossain blogikirjoituksessasi pohtia laajan salkun haasteita ajankäytölle, sijoituskohteiden analysoinnille ja niiden seurannalle…
Wyatt Earp sanoo
Hei, hyviä kommentteja.
AOD on itseltäni pitkälti sitä, että välillä pitää päästä uhkapelipöydän ääreen. Kaikki sijoitukset, ainakaan lyhyemmiksi ajatellut, eivät ole fiksuja tai kestäviä. Salkulla on suomalainen stabiili ydin, sen ympärillä voi tapahtua monenlaisia asioita.
Salkkuni laajuus on tosiaan asia, jonka suhteen täytyy alkaa laittaa lankkuja ikkunoihin. Ei voi olla niin, että koko ajan haalin lisää rojua. Toisaalta kotimaisista osakkeista olen ostanut ne mitä olen halunnut ja ostot tein pääosin finanssikriisin aikana jolloin hinnat olivat kohtuullisia. En siis edes juuri seuraa kotimaisia omistuksiani. Se saavat olla salkussa ja vain edulliset lisäostotilanteet kiinnostavat minua. En ole ostamassa ja myymässä tuloksen äkillisen heikkouden tms. vuoksi. Haen kotimaisten osakkeiden osalta pitkää holdia.
Ulkomaiset ovat toinen juttu, niitä pitää vahtia ja sormi on aika myyntiherkkä. Tietoa niistä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi – eikä myöskään ymmärrystä tai aikaa todella seurata niitä. Tämä on hyvä ymmärtää mutta myös tunnustaa niihin sijoittaessaan.
Bullero menee analyyseissaan luultavasti metsään. En siis käytä aikaani kuvitellen analysoivani omistuksiani vaan seuraan osakkeen jo hankittuani mieluummin yhtä ainoaa tunnuslukua: osakkeen tuottoa osinkoineen salkussani. Jos se ei ole hyvä, sijoitus on huono.