Salkun osinkorintama vahvistuu.
Aiemmin myin pois porauslauttojen vuokraaja Fred Olsen Energyn ja nyt yhtiön on korvannut salkussani Seadrill, jonka syvälle poraava laivasto miellyttää Fredin arsenaalia enemmän. Seadrilliltä odotellaan myös hyviä osinkoja.
Toinen uusi osinkojyrä salkussa on norjalainen lohenkasvattaja Marine Harvest. Parin vuoden ajalle odotellaan kovia osinkoja.
Olen myös hankkinut salkkuuni tuhdin paketin ruotsalaisia syysosingonmaksajia. Niitä ovat Addtech, Lagercrantz, Svolder, Kappahl ja WeSC. Salkussani on noista kaksi viimeistä huomioiden ja niihin H&M lisäten kokonainen vaateklusteri Ruotsista. Aikaa myöten varmastikin vähennän noita, mutta nyt edetään tällä tavalla.
Esimerkiksi Addtech maksoi 5 kruunun osinkonsa elokuussa. Osinkotuottoprosentti päivän hinnalla 3,6%. Maksoin omistani 120 kruunua. Lagercrantz maksoi 1,50 kruunun osinkonsa syyskuussa. Osinkotuottoprosentti 4,2%. Ostin tätä hintaan 32 kruunua.
Ruotsi on vaalien jäljiltä sekaisin, mutta ainakin maan talous näyttää jyräävän ihan hyvin.
Näillä hankinnoilla olen tehnyt osinkohajautusta, jonka seurauksena myös salkkuni syksy nakuttaa jatkuvaa osinkovirtaa. Tavoitteeni on saada joka kuukausi vähintään 200€ osinkoa verojen jälkeen. Tämä tavoite alkaa olemaan kasassa.
Kaupankäyntikulut tälle vuodelle näyttävät olevan ennätyksellisen matalat verrattuna kuuteen edelliseen sijoitusvuoteen. Tästä huolimatta olen käynyt edelleen liikaa kauppaa. Suunta on silti oikea. Opiskelen hillitsemään kaupankäyntihalujani.
Lisäksi salkun hajautus – se saa nyt riittää.
Jimbo sanoo
Seadrill on ollut mielessä jonkin aikaa. Onko jotain syitä miksi Seadrillin sijaan kannattaisi ostaa vaikka XOM:a?
Wyatt Earp sanoo
Hei, sori että olen unohtanut tähän vastailla! En tunne öljyalaa. XOM on kyllä valunut alaspäin jo pitkään ja siinä mielessä ei tunnu huonolta ajatukselta omistaa jos haluaa salkkuunsa tällaista järkälemäistä firmaa. Onhan tuosta ainakin Talousguru kirjoittanut blogissaan. Olen itse nurkkakuntaisena silmäillyt ainakin pohjoismaisella tasolla suurta Statoilia, mutta katsotaan nyt…
Anonymous sanoo
Mitä nämä inlösenaktiet tässä viimeisessä WeSC:n tiedotteessa oikein ovat? Ruotsin kielen taitoni on niin ruosteessa että en ole täysin varma merkityksestä.
WeSC: Sista dag för handel i WeSC-aktien inklusive rätt till
inlösenaktier
Idag är sista dag för handel i WeSC-aktien inklusive rätt till
inlösenaktier. Från och med den 11 oktober 2010 handlas aktien exklusive
rätt att delta i inlösenförfarandet som innebär att varje aktie i WeSC
delas upp i två aktier varav den ena aktien är en inlösenaktie. Handel i
inlösenaktier äger rum under perioden 15 – 29 oktober 2010 och löses
därefter in automatiskt för fem kronor, vilket inte kräver någon åtgärd
från aktieägaren. För utländska aktieägare kan det vara fördelaktigt ur
skattesynpunkt att sälja inlösenaktier via marknaden under
handelsperioden i stället för att låta inlösenaktien gå till inlösen.
Avstämningsdag för aktieuppdelningen infaller den 13 oktober 2010.
Utbetalning beräknas kunna ske omkring den 8 november 2010.
Wyatt Earp sanoo
Ruosteessa on itselläkin, mutta sen verran tiedän, että Inlösenaktie on lunastusosake. Näinkin osinkoa voidaan jakaa. Oikeus tähän jokaista omistettua WeSCin osaketta kohti tulevaa 5 kr:n arvoiseen lunastusosakkeeseen on umpeutunut ja nyt sillä voi käydä kauppaa. Jos et myy lunastusosakkeitasi, niin se lunastetaan 5kr:n hintaan. Suomen verottaja tuntee tämän menettelyn ja siitä on tietoa ainakin täällä:
http://vero.fi/?article=4644&domain=VERO_MAIN&path=5,40&language=FIN#ysi
Ja siellä kohta Split. Lainaus sivustolta:
"On myös mahdollista, että osakkeenomistaja saa splitissä erilajisia osakkeita, jotka ovat eri arvoisia. Ainakin Ruotsissa yhtiöillä on osakkeiden splittejä, joissa osa splitissä saatavista osakkeista on ns. lunastusosakkeita (inlösenaktier), jotka yhtiö lunastaa myöhemmin automaattisesti ennalta määrättyyn hintaan. Tällaisessa tapauksessa splitatun osakkeen hankintamenoa ei jaeta tasan splitissä saataville osakkeille, vaan hankintameno jaetaan splitissä saaduille osakkeille niiden käyvän arvon mukaisessa suhteessa. Julkisesti noteerattujen osakkeiden osalta hankintameno voidaan jakaa split -ajankohdan noteerausten perusteella."
Anonymous sanoo
Kiitos tyhjentävästä vastauksesta. Ilmeisesti tuolla halutaan antaa Ruotsista katsottuna ulkomaisille omistajille mahdollisuus verojen optimointiin.