Tomi Salo kirjoitti Kauppalehdessä kurssihuippujen lähestymisestä. Muutkin pohtivat jo sitä miten kauan nousukausi tulee kestämään. Osakekurssit ovat kirmanneet ylöspäin keväästä 2009 jo kahden vuoden ajan. Korot ovat olleet alhaalla ja olosuhteet otolliset nousutrendille. Nyt pörssinousussa alkaa Salon mukaan olla merkkejä väsymisestä.
Salo muistuttaa, että huipun lähestyessä konkarit tietävät, ettei osakkeita ole enää syytä ostaa.
Omatkin ostohalut loistavat poissaolollaan. Uusia hankintoja ei kiinnosta suuressa mittakaavassa tehdä vaikka jotakin halpaa voi aina kiskaista salkkuun. Eivät kaikki osakkeet marssi trendin tahtiin.
Ostaminen ei siis kiinnosta, mutta entä myyminen? Miten ennakoida joskus tulevaa laskutrendiä, millainen salkku olisi saateltavissa läpi romahduksen ja mikä olisi käteisen osuus?
Olen aika skeptinen markkina-ajoitusten suhteen. Jos ajoittaminen olisi helppoa, maailma olisi pullollaan miljonäärejä. Moni asia kuitenkin sotkee hyviä suorituksia tällä saralla ja yksi pahimmista piensijoittajilla ja miksei muillakin on pelko ja ahneus, vanha ankara vastapari, joka estää ostamasta kriisin keskellä ja kannustaa syytämään rahaa osakkeisiin kun kaikki näyttää liiankin hyvältä.
Oma suunnitelmani on se, että alan valmistautumaan ankaraan kurssilaskuun, jota voisi uumoilla 1-2 vuoden sisään. Ennen finanssikriisiä valmistauduin tulevaan romahdukseen myymällä kaikki osakkeeni. Olin tosin kaksi vuotta etuajassa. Nyt en aio myydä salkkuani tyhjäksi.
Laskutrendiin valmistautuminen tarkoittaa osaltani, että laitan osan salkustani myyntiin. Toivottavasti aika suuren osan. Myynnit teen hiljalleen, ajan kanssa.
Samalla minun on määriteltävä mikä osa salkun osakkeista muodostaa Holdirungon, jota ei myydä. Aion pitää tällaisen keskeisen rungon kasassa ja jättää siihen ison nipun suomalaisia ja mahdollisesti joitakin ulkomaisiakin osakkeita.
Holdirungon runttaaminen selvemmin esiin on terveellinen operaatio – joudun oikeasti käymään läpi osakkeet ja perustelemaan niistä jokaisen salkussa olemisen oikeutuksen. Monien suomalaisten perusyhtiöiden, sellaisten kuin Wärtsilä ja Sampo osalta päätös on helppo – ne jäävät elinikäiseen holdiin.
Suuren kurssilaskun aikana sitten lisäilen holdiosakkeita. Tekniikkana on taas – niin kuin finanssikriisissäkin, ajallisesti hajautetut ostot läpi laskujakson.
Homma ei ole kuitenkaan helppo ja joudun tuijottelemaan salkkuani huolella, jotta keksin miten leikkaan siitä läskit pois laskukaudelle.
Realistisesti voisin sanoa etten usko voivani ennakoida ja hyödyntää laskutrendiä täysin, sellaista kuvitelmaa minulla ei ole.
Olen silti tyytyväinen, jos tällä romahdukseen valmistautumisen strategialla onnistun toimimaan laskumarkkinoilla loogisesti ja tuhoamatta hyvää finanssikriisissä kasattua holdisalkkua. Samalla minulla voi tehtyjen myyntien kautta olla ostovoimaa hyödyntää markkinoiden aletarjouksia.
Laiska Sijoittaja sanoo
Mielenkiintoinen, mutta myös vaarallinen ajatus. Mitä jos kurssinousu jatkuisikin vuosikaudet, vaikkapa vielä 5 vuotta? Silloin osakemyynnit tänä vuonna olisivat ikävä juttu…
Omatkin ostohalut ovat alkaneet pikkuhiljaa pienentyä kurssinousua pari vuotta nauttineena. Minulla on kuitenkin sellainen dilemma, että tavoitteenani on kasvattaa salkkua. Lisäksi en kovin hyvin usko osaavani ajoittaa markkinoita. Siksi en aio myydä osakkeita / osakkeisiin sijoittavia ETF:iä, vaikka kurssit tuntuisivat korkeilta. Minun tunteillani kun ei välttämättä ole väliä kurssien liikkeelle 🙂
Pääasiallinen keino mitä käytän kurssilaskuun varautumiseen on lyhyen koron ”käteiskassan” pitäminen n. 5-10 % salkun arvosta, jolloin voin hyödyntää hyvät ostopaikat laskumarkkinoiden sattuessa riittävällä volyymilla. Toinen keino mitä käytän tällä hetkellä on pitkien korkojen osuuden hivuttaminen kohti 20 %:ia salkusta (pitkän aikavälin tavoiteallokaatio) muutaman vuoden aikana. Tällöin salkusta on edes osa ”turvassa” kurssilaskun alkaessa.
Mutta joo, jokainen tyylillään! Minä en osaa itselleni osakemyyntejä puhtaassa ajoitustarkoituksessa perustella.
Kohti taloudellista riippumattomuutta sanoo
Mihin kaikkiin asioihin perustat näkemyksen tulevasta kurssilaskusta?
Itse olen vielä optimistinen sillä maailma ympärillä on kaiken kaikkiaan vielä hyvin melankolisessa, jopa depressiivisessä tilassa. Tsunamit, maanjäristykset, eri maiden talouskriisit (viimeisimpänä Portugali) eivät omasta mielestäni vielä puolla sitä, että kaikki näyttäisi aurinkoiselta (=kurssihuippu käsillä).
Wyatt sanoo
Joo, ehkä en tuossa tarpeeksi korostanut sitä, että en ole tänään enkä välttämättä edes tänä vuonna myymässä! Nämä ovat hitaita liikkeitä ja niiden pitääkin olla.
Mutta aion laatia myyntisuunnitelman. Aion siis tarkentaa miten nostan käteisen osuutta. Minulla ei ole sellaista käteiskassaa tai korko-osuustavoitetta kuin Laiskalla. Ehkä pitää näitäkin malleja tutkia. Myyntijunailuni koskee tietenkin lähinnä lyhyttä salkkua. Kun toimintamallit löytyvät joka säälle, pysyy koivet kuivina. Nythän on hyvin aikaa tätä miettiä kun ei ole mikään kiire.
Nousu voi mielestäni hyvinkin jatkua vaikkapa kaksi vuotta ja tosiaan -melankoliaa ja maailmanlopun meininkiä riittää yhä, joten ei tässä ole tarkoitus hätäillä. En itse näe merkkejä siitä että suunta olisi vielä kääntymässä.
Maailma on täynnä timantinteräviä aivoja miettimässä suhdanteita, joten ei kai tuohon kannata yrittää mennä mukaan viisastelemaan.
Seurailen silti korkoja ja inflaatiota ja oletan ylimalkaisesti, että nousukausissa riittää polttoainetta yleensä 3-5 vuoteen. Oletan myös, että korot ovat tapissa sitten kun huitelemme noususuhdanteen huipulla. Puskisiko korkotaso Euroopassa silloin jonnekin 4-5%:n tasolle?
sunnuntaisijoittaja sanoo
”Miten ennakoida joskus tulevaa laskutrendiä”
Tuossahan on melko arvokas kysymys. Itsellä ei ole juurikaan kompetenssia arvioida tuohon mitään vastausta, joten olen myös pyrkinyt rakentamaan salkkulleni jonkinlaisen holdirungon laadukkaista puljuista, joiden myymistä ei juuri tarvi miettiä. Ostoja aion varmasti toteuttaa säännöllisin väliajoin, mutta riippuen tulevaisuuden kehityksestä. ehkä kohteissa tulee oltua entistä varovaisempi. Käteis/korkokassaa tulee myös ehkä lisättyä nykyisen 100% osakeallokaation rinnalle.
Itse kysymykseen olen melkolailla KTH:n ja Laiskan Sijoittahan kanssa yhtämieltä, etteivät yleiset merkit nyt välttämättä suuresta lähiaikojen laskukaudesta kerro. Vaikka kurssit ovat nousseet, on kriisejä kuitenkin nähty melko säännöllisin väliajoin. Itse olen myös ikävä kyllä lähtenyt osakepeliin vasta aivan lähiaikoina, ettei ole salkussa usean sadan prosentin nousuosakkeitakaan pelottelemassa 🙂
chevymies sanoo
Itse aloitin myymään viime vuoden lopussa ja tammikuun puolivälissä oli 80% käteisenä. Päätöstä ehkä helpotti että vanhimmat osakkeet oli juuri 10 v vanhoja jolloin pääsi vähän vähemmällä veronmaksulla. Suurin syy myymiseen oli kun osakkeet oli nousseet taas (nopeasti) ennätyskorkealle, samoihin ja ylikin ennen romahdusta. Omasta mielestäni maailma ei ole läheskään niin valmis, että nykyhinnat olisi realistisia. En pysty kuvittelemaan euroalueelle sellaista talouskasvua jolla me pystyisimme kuittaamaan velat järkevässä ajassa. Älyttömät leikkaukset pitää tehdä suomessakin. Ja kun päätöksiä vaan vitkutellaan, niin pian tulee pää vetävään käteen.. Itse ajattelen odottavani rauhassa romahdusta, ja kun valoa näkyy tunnelin päässä niin ostoksille. Jaa, no korkeintaan talvivaaraa voin vähän lisätä..
Wyatt sanoo
Joo, jokainen menee varmasti tässä tyylillään ja myös sijoittajilla on erilaisia aikakäsityksiä. Joku voi hyvinkin jaksaa odotella pari vuotta ison käteispossan kanssa, toinen ei kestä kahta päivääkään.
Tämän postauksen kirjoitettuani olen miettinyt miten etenisin ja olen tullut siihen tulokseen, että omalta osaltani kyse on kaksivaiheisesta myyntisuunnitelmasta.
Ensin lasken limiitin pois salkusta. Tällä tähtään lähinnä varautumaan paikallisiin kuoppiin, joita markkinoilla koetaan.
Sitten toinen asia on tämä isompi myyntikuvio. Asiaa puituani päätin jättää kotimaisen salkun sen ulkopuolelle. Kohdista myynnit päällekkäisyyksiin ja salkun heikoimpiin tai epävarmimpiin sijoituksiin. En silti tuhoa salkun kasvuosiota ja sen tuomia mahdollisuuksia. Näin tätä asiaa nyt hahmottelen.