Salkusta löytyy sentään nousuihmeitäkin tälle vuodelle.
Yksi sellainen on yhdysvaltalainen elintarvikeyhtiö ja rekallisen brändejä omistava Kraft Foods, joka on vuoden alusta noussut noin +8%. Jenkit eivät ole lasketelleet samalla tavalla kuin me täällä Jäämeren lähettyvillä ja Kraft on pärjännyt vielä jenkkimarkkinaakin paremmin.
Nyt yhtiön ympärillä vuosikausia jatkunut ankara ja miljardeja maksanut säätäminen on edennyt pitkälle – jopa pisteeseen jossa Kraft Foodsin ilmoitettiin jakautuvan kahdeksi erilliseksi pörssiyhtiöksi.
Olen hankkinut tämän kaunokaisen salkkuuni jo taannoin keväällä 2009. Ostohinnastani yhtiö on plussalla 32% ja maksanut tietysti kvartaaliosinkoja hankkimisestaan saakka.
Nykyään yhtiön p/e-luku on 19, p/b 0,95, ROE 8,5 ja osinko 3,4%.
Kraft on yksi niistä yhtiöistä, jotka aina nostetaan esiin kun kaivellaan suurpäällikkö Warren Buffettin osakesalkkua: tässäpä tylsä ja tasainen yhtiö, joka ei oikein sytytä.
Kraft Foods irroitettiin vuonna 2008 tupakkabisneksen painamasta Altriasta. Vuonna 2010 Kraft maksoi 19 miljardia dollaria englantilaisesta makeisyhtiö Cadburystä. Tämä kauppa aiheutti omistajissa narinaa, mm. Warren Buffett vastusti asiaa ja myi Kraftin osakkeitakin eli äänesti tai ainakin potkaisi jaloillaan.
Liikevaihto ja tulos pomppasivat Cadbury-kaupan jälkeen odotetusti uusiin korkeuksiin. Kritiikistä huolimatta Kraftin CEO Irene Rosenfeld puski yhtiötä eteenpäin suunnitelmien mukaan. Hänen tehtävänsä oli uudistaa yhtiö.
Cadburyn ostettuaan kraftilaiset huomasivat, että yhtiöstä oli tullut vanhan päivittäistavarapuulaakin lisäksi myös maailman suurin välipalayritys.
Tahatonta tai ei – oli tullut aika pistää yhtiö kahtia. Nyt syntyy suuri kovaa globaalia kasvua hakeva välipalayhtiö ja se toinen, joka keskittyy päivittäistavarakauppaan Pohjois-Amerikassa.
Näyttää siltä, että tässä kasvatetaan nyt omistaja-arvoa. Ja voihan käydä niinkin, että tämä uusi kasvuhirmuksi äityvä välipalayhtiö nielaisee kotoisan Raisiomme välipalabisneksen matkansa varrella.
Kraft Foods jaetaan vuoden 2012 loppuun mennessä ja arvelisin olevani omistaja vielä tuolloin kun jako tapahtuu ja jonkin verran sen jälkeenkin.
the_Cracker sanoo
olen myös seurannut Kraftin diffuusiota. Tämä asettaa Cadburyn hankinnan uuteen valoon. Olen melko vakuuttunut, että tätä on suunniteltu jo ennen C:n hankintaa, siksi siitä maksettiin Buffettiakin ärsyttävä hinta.
koska en omista Kraftia, aloin miettiä kumpaa palasta haluaisin omistaa. Ensimmäinen tunne oli, että tottakai suklaa ja keksi bisnestä. Globaali vahvabrändinen yhtiö, joka Irenen mukaan tulee olemaan kasvuyhtiö, joka investoikin nimenomaan kasvuun ei niinkään osinkoihin.
Mutta tarkastelun jälkeen muutin mieleni. Kraftin north american food business sopii itselle paremmin. Sillä on 4 miljardin $ brandia: kool aid, philadelphia, Oscar Mayer ja Maxwell house. Näiden lisäksi ueiden satojen miljoonien pienempiä brändejä. Tämä business on Irenen mukaan center of the store, lean mean money making machine. Kilpailuetuna alhainen muuttumaton kustannusrakenne, logistiikka ja huippubrändit. Se ei kuitenkaan tule kasvamaan samaa tahtia kuin toinen osa vaan jää low single digits luokkaan. sillä on tavoitteena maksaa kilpailukykyinen korkea ja kasvava osinko.
Kasvussa ei ole mitään vikaa, mutta markkina monesti hinnoittelee se ja siitä ei pääse hyötymään. sinulla ei sitä ongelmaa enää ole kun omistat jo tätä masiinaa.
Osinko40 sanoo
Onneksi olkoon: itse vaihdoin Kraftin pois salkusta maaliskuussa (en edes muista mitä ostin), ja sen jälkeen Kraft tuntuikin menestyvän ihan hyvin 🙂 Käsittääkseni split on hyvin kannattavia osakkeenomistajille, eli se kannattaa ainakin katsoa.
Wyatt sanoo
Joo, holdaamisessa on hyvät puolensa. Sen opettelu ei ole ollut itselleni helppoa(ja tänä vuonnakin taitavat kaupankäyntikulut mennä katosta läpi).
Hieman mietin pitäisikö otaa lisäsiivu Kraftia. Uhkaa muuten jäädä noiden jakautuneiden yhtiöiden omistus aika pieneksi. Ei vaan ole houkuttanut kun Kraft on kirinyt ylöspäin.
Jos riskinottohalukkuus nyt markkinoilla lisääntyy, ehkä turvasatama-luonteisen Kraftin kurssi kärsii tästä. Voisi olla pienen lisäyksen paikka.