Käteistä on myyntien vuoksi ja olen hieman ostellut alavireisiä osakkeita lähinnä lisäten entisiä omistuksiani:
Sanoma. Ostin takaisin salkkuun. Luulen että maksaa (joskus) tulevaisuudessa kelpo osinkoa nykyhintaan nähden. Juuri nyt tietenkin näyttää huonolta.
Konecranes (lisäsin hieman)
Teliasonera (lisäsin hieman)
Fortum (lisäsin hieman)
Uutena salkussa ruotsalainen Net Entertainment, jota onnekkaasti ostin juuri ennen hyvän tuloksen julkistamista. Yhtiö toimittaa ohjelmistoja peliyhtiöille ja tarjoaa kasvua ja tuottavuutta. Kurssi on ollut paineessa kun viime vuosi ei mennyt ihan putkeen. Osinkoakin se vähän makselee, mutta tässä kohden haen salkkuun ennen kaikkea hyvää kasvuyhtiötä ohjelmistopuolelta.
Olen myynyt Nokian (tulosvaroituksen jälkeen) ja Panostajan, mutta ostanut jo hieman nokiaa takaisin hintaan 2,77 euroa. Panostajaankin palaan kunhan ennätän.
Tapana on pitää salkussa ainakin pieni erä Nokiaa. Sillä tavalla tulee seurattua sen kurssikehitystä. Nokian rooli salkussani on ollut marginaalinen siitä lähtien kun lautta syttyi tuleen. Microsoft-ilmoituksen jälkeen myin silloisen isomman Nokia-omistukseni pois.
Miksikö Nokiaa pitää seurata? Ei kai ole mikään pakko. Milloin tahansa voi mennä ja hakea vaikka jenkkipörssistä salkkuun kannattavan ja hyvän osinkoa maksavan teknoyhtiön – vaikkapa Microsoftin.
Nokian tilanne on kuitenkin mielenkiintoinen ja sen tarina kytkeytyy yhteiskuntamme taloudellisiin kysymyksiin ja ilmiöihin tavalla, jonka suhteen haluan pysyä ajan hermolla.
Nokian tie on valitettavasti monen kotimaisen sijoittajan tie – niin monella on hajauttamaton iso possa yhtiön osakkeita toiviosalkussa odottamassa sovituspäivää, jolloin kurssikurimuksen tuoma piina loppuu.
Mitä tulee yhtiökohtaisiin asioihin, niin Nokian kuin muidenkin, yritän itse olla aina valmistautunut myös siihen, että asiat menevät minkä tahansa yhtiön kohdalla myös huonoimmalla mahdollisella tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa hajauttamisen tärkeyttä eli maltillisia tuotto-odotuksia.
TT sanoo
Mihin perustuu muuten odotuksesi Sanoman tilanteen parantumisesta? Pelkät menneisyyden osingot eivät vielä paranna tulevaa osingonmaksukykyä. Onko Sanoman jätti-investoinnissa valoa tunnelin päässä näkyvissä? En ole sitä juurikaan nyt seurannut, joten ihan mielenkiinnosta kysyn. Muut lisäykset eivät juuri herätä suuria tuntemuksia, sillä pidän niitä ihan järkevinä ja varmasti antavat ainakin kohtuullisen tuoton.
Wyatt sanoo
Osui ja upposi. Odotin kyllä hieman parempaa osaria Sanomalta. Pitää kai alkaa tutkimaan mihin hintaan ostaisi Alma Mediaa…
Joo, eivät menneisyyden osingot lämmitä tai kerro tulevaisuutta, mutta Sanomahan on sellainen omistajarakenteeltaan, että sen tehtävä on maksaa hyvää osinkoa. Sitä siltä haetaan. Tappion tekeminen ja taseen pitäminen kohtuullisessa kuosissa nykytilanteessa nielee kylläkin osinkounelmahötöt tehokkaasti.
On syytä huomata, ettei tässä ole sama Sanoma kuin ennen, rakenne on muuttunut ja uutena tulee tuloksen nykymuotoinen vaihtelu kvartaaleittain. Infossaan Sanoma esitteli eilen kaavioita siitä, miten eka kvartaali on vuoden sisällä se huonoin. Parjatun SBS:nkin osalta eka neljännes on vuoden huonoin.
Osarissa yhtiö arvioi surkeasta osarista huolimatta kuluvasta vuodesta edelleen näin:
”Liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan olevan noin 10 % liikevaihdosta. Osakekohtaisen tuloksen ilman kertaluonteisia eriä odotetaan kasvavan”
Nordnetblogien Oksaharju arvioi, ettei onnistu. Tulossa olisi taas yksi tulosvaroitus. Oksaharju kirjoittaa Sanomasta aiheellisesti aika myrkylliseen sävyyn tässä:
http://nordnetblogi.fi/loppuvuoden-tulosvaroittaja-osa-1/
Eli…
halutaan ostaa kannattava ja hyvä, oikein nätti ja kesäksi kotiin sopiva mediayhtiö. Jos on hyviä ideoita niin saa postata tänne päin.